Jak vybrat brandy?
Ikonická lékárenská láhev černé barvy s bílou etiketou a neméně ikonický obsah. Skotský Hendrick's gin si na baru ani ve sklence nespletete. Jaký je ale příběh značky? A jak se tenhle unikátní gin vyrábí? To vám prozradíme v následujícím článku.
Tetička Janie a zrození značky Hendrick's
Gin Hendrick’s vznikl vlastně docela nedávno – ve Skotsku se začal vyrábět až v roce 1999. V USA se jeho typická láhev objevila na pultech o rok později, na Britský trh vstoupil v roce 2003 a od té chvíle si razil cestu i do dalších evropských zemí.
Celý příběh se odehrál asi takto: Jednoho letního odpoledne se whisky master blender David Stewart setkal s paní Janet Sheed Roberts, o které se někdy také mluví jako o tetičce Janie. Tetička Janie byla nejen nejstarší ženou ve Skotsku (zemřela v roce 2012 ve 110 letech), ale také vnučkou slavného palírníka Williama Granta, který stál třeba za zrodem značky Glenfiddich. Právě po něm se jmenuje destilerie, kde David pracuje a kde vzniká i gin Hendrick’s.
Toho odpoledne se David ocitl v Janetině zahradě plné růží a posvačil tam populární anglický sendvič s okurkami. Legenda praví, že David během své svačiny v zahradě popíjel také gin. A právě kombinace ginu, okurky a vůně růží ho tak uhranula, že přišel na myšlenku vyrábět kvalitní gin, který by všechny tři prvky propojil.
Protože je David Stewart uznávaným whisky blenderem, nechtěl své jméno spojovat s jiným destilátem. Proto nový gin pojmenoval po sympatickém zahradníkovi, který se staral o růže a další květiny tetičky Janie, Hendrickovi.