Hruškovice Podorlická Palírna - 50%

Neohodnoceno

Vysoká kvalita, lokální suroviny a ruční práce.

Dostupnost Vyprodáno
Kód: 185
405 Kč
Hruškovice Podorlická Palírna - 50%
Neohodnoceno

Ručně odstopkované hrušně odrůdy Williams v plné zralosti představují dokonalý základ dokonalé pálenky. Její aroma nejvíce vynikne při pokojové teplotě.

Na výrobu Podorlické hruškovice se využívá nejkvalitnější ovoce z podhůří Orlických hor. Jde o čiště přírovní pálenku bez přidaných látek. Pravý ovocný destilát o síle 50%. 

Vysoká kvalita, lokální suroviny a hlavně ruční práce přinesli Podorlickým pálenkám ocenění Regionální potravina. Slivovice se navíc pyšní oceněním Česká chuťovka.

Doplňkové parametry

Kategorie: Hruškovice
Hmotnost: 1 kg
Objem: 0,5l
Obsah alkoholu: 50%
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Historie naší sodovkárny

Podorlická sodovkárna s.r.o. sídlí v budově bývalého Trčkova zámku, jehož historie sahá až do 16.století. Zámek od Trčků odkoupila v 19.století Kolowratská vrchnost a přebudovala jej na pivovar. Ten nejprve provozovali sami a později prostřednictvím nájmů. V říjnu 1913 jej pronajala Janu Mikšovi.

Jan Mikš se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, absolvoval Sladovnickou školu v Praze a později studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Po studiích pracoval jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. V roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu. Dva roky vařil pivo také v Jižní Americe, kde pracoval jako podsládek v pivovarech v Santiago de Chile, Buenos Aires, v Montevideu a dalších jihoamerických městech. Práci a výuku měl usnadněnou tím, že mluvil plynně německy a španělsky. V Santiago de Chile se seznámil s hrabětem Kolowratem, který zde byl jako velvyslanec a který jej později doporučil jako správce rychnovského pivovaru, jímž se stal v roce 1913, když před tím ještě krátkou chvíli pomáhal otci v řízení velkostatku v Litomyšli.

Na fotografiích Jan Mikš, zakladatel a jeho vnuk Jan Mikš, současný vlastník.

Jan Mikš, zakladatelJan Mikš, současný vlastník

V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Pivo s ním později vařil i jeho syn Jan, rovněž vystudovaný sládek. Mikšův pivovar v Rychnově nad Kněžnou patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Pivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž zde byla nová spilka a moderní varna. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout dobové zařízení pivovaru.

V roce 1948 byl však pivovar znárodněn a v roce 1962 byla výroba piva zrušena a veškeré vybavení bylo z pivovaru odstraněno a objekt byl přebudován na sodovkárnu patřící pod Pivovar Hradec Králové. Distribuce tak byla pouze v dnešním Královehradeckém kraji. Vyrábělo se zde několik druhů limonád, jako například Pomo, Olympus oranž či Olympus citron, u kterých byla záruční doba maximálně dva týdny. V té době se ještě limonády neoznačovaly etiketou, ale rozlišovaly se korunkovým uzávěrem. Mezi výrobky patřila také kofola, citrokola a top topic, na které měl tehdejší vlastník sodovkárny povolení používat ochrannou známku, jejímž vlastníkem byla firma Galena Opava. V sodovkárně se vyráběla také sodová voda „K“. Toto označení vychází z kvalitativních parametrů splňující podmínky pro kojeneckou vodu. I když kvalita naší vody zůstala stejně vysoká, po změně legislativy ji už nemůžeme nazývat vodou kojeneckou, ale pouze sodovou.

Současné receptury naší sodovkárny vycházejí z původních receptur z 60. let minulého století, pouze jsme je mírně upravili v souvislosti se změnou technologie výroby a prodloužením záručních lhůt. Do dnešní doby nepoužíváme umělá sladidla. Z původních padesáti československých sodovkáren jsme tak zůstali jediní, kteří pokračují v této tradici. 

Rodina Mikšova celý objekt znovu získala až v roce 1993 v restituci. V té době v sodovkárně pracovalo třicet tři zaměstnanců. I když byl celý areál ve značně zchátralém stavu, téměř před uzavřením, výrobní linka byla poměrně zánovní, a tak mohla zůstat výroba sodovek nepřerušena. Tuto linku z roku 1986 v naší sodovkárně používáme dodnes. Současný majitel Jan Mikš, vnuk zakladatele, krátce po navrácení založil společnost Podorlická sodovkárna s.r.o. a již po dvou letech rozšířil sortiment o výrobu sirupů, v roce 2001 začal vyrábět mošty, rok na to pálenky a v od roku 2008 se v objektu také opět vaří pivo. Nejnověji jsme náš sortiment rozšířili o výrobu ciderů.

Jsme velice hrdí na to, že se nám po restituci podařilo zachovat provoz sodovkárny a později jej rozšířit také o výrobu dalších nápojů. Odolali jsme tak rozšířenému porevolučnímu trendu, kdy mnoho podnikatelů začalo vyrábět a distribuovat limonády inspirované zahraničními značkami a české, klasické limonády byly téměř neprodejné. Jako jediní v republice nyní v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar, vyrábíme cider a vaříme kvalitní rychnovské pivo.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení