Jošt 10 - Moravia

Neohodnoceno
Značka: Pivovar Moravia

Světle zlaté nefiltrované a nepasterované výčepní pivo českého typu se středně výraznou sladovou a chmelovou vůní. Středně plné sladové tělo, střední až vyšší hořkost, svěží s výbornou pitelností.

Dostupnost Skladem
Kód: 1236
82 Kč
Jošt 10 - Moravia
Neohodnoceno
Značka: Pivovar Moravia

Jednoduchý klasické spodně kvašené pivo. Pro Jošt je typická výrazná hořkost a zapamatovatelný charakter piva. Svěží, dobře pitelné.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Piva
Hmotnost: 1 kg
Objem: 0,75l
Obsah alkoholu: 4,0%
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Původní pivovar stával od roku 1894 v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská. O několik let později, v roce 1898, byla založena "Akciová společnost Moravia". Pivovar v době svého vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně a jeden z největších na Moravě. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která rozvoji pivního průmyslu velmi přála. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. Pivovar však dostihla hospodářská krize, která v roce 1933 vyústila v zastavení výroby. Později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem, čímž došlo k definitivnímu zániku kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

V roce 2016 v původní budově sladovny na Kotlářské vznikly první, experimentální várky spodně kvašeného piva. Následně byla značka PIVOVAR MORAVIA zaregistrována, a na slavnou tradici tak bylo možno začít navazovat. Kvůli nutnosti zvýšení kapacity se však pivovar v září 2017 přestěhoval do nových prostor do brněnských Medlánek. Zde od roku 2020 Moravia technologie a prostory sdílí s "bratrskou" značkou Lucky Bastard. Aktuální max. kapacita je 10.000 hl/rok.   

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a zmiňovaná budova tehdejší sladovny, která se dochovala jen částečně. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o technologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.

Hned při znovuobnovení značky Moravia v roce 2016 jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení