Karfíkův dvůr
Původním záměrem naší farmy byla intenzivní ovocnářská výroba. Avšak z důvodů problematického obchodování s ovocem jsme se zaměřili na jeho zpracování. V roce 1997 jsme vybudovali sušárnu ovoce a v roce 1999 jsme vybudovali ovocný lihovar.
Z Čech pocházejí první zprávy o používání destilátu z doby Jana Lucemburského. Výroba se však rozšířila hlavně za Karla IV., kdy se v zemi pěstovalo hojně vinné révy, kvasilo víno a z něho se destiloval alkohol. V 16. století se pálilo nejen z vína, ale i z jiných surovin jako planých trnek, hrušek, jablek, slív, jahod, jalovce, mišpulí a obilí. Ze 17. století jsou zprávy o pálení bezinek a šípků s přísadou různých bylin, koření a ovocných šťáv. V této době se značně rozšířilo pálení na Moravě a ve Slezku. Obliba pravých ovocných destilátů ve všech vrstvách obyvatelstva stále stoupala.
Ve snaze předložit náročnému zákazníkovi nejkvalitnější destilát, byla zde zahájena výroba pravého destilátu z jablek, ve Francii známého pod názvem "CALVADOS". Aby bylo docíleno co nejjemnější chuti a výrazné vůně destilátu, byla zvolena odrůda Golden Delicious. Jedna z nejsladších odrůd jablek. Za účelem dobrého vyzrání ovoce, bylo nutno ponechat plody na stromech až do prvních listopadových mrazů, kdy je šťáva v ovoci nejkoncentrovanější. Samotná technologie výroby je vedena co nejpomaleji a nejšetrněji, aby se uvolnilo největší množství aromatických látek a docílilo se tím ušlechtilého výrobku lahodného svou chutí i vůní.
Pro zvýšení jakosti destilátu se používá přírodní způsob zrání v dubových sudech, které propůjčují destilátu neopakovatelné aroma. Další specialitou našeho lihovaru je Koštický bylinný destilát se specifickou chutí a vůní směsi bylin a koření dle staré receptury.
V ovocném lihovaru provádíme též službu tzv. "pěstitelské pálení", kdy se od pěstitelů převezme dostatečně vyzrálé ovoce nebo hotový ovocný kvas. Po jeho zpracování vydáváme za úplatu jednotlivým pěstitelům pravý ovocný destilát vyrobený z jejich dodaného ovoce.
Stránka 1 z 2 - 17 položek celkem