Hruškovice - 45%

Neohodnoceno
Značka: Palírna Radlík

Díky řízenému kvašení a pečlivé destilaci se jedná o velmi aromatickou hruškovici. 

Dostupnost Skladem
Kód: 266
579 Kč
Hruškovice - 45%
Neohodnoceno
Značka: Palírna Radlík

Hruška Clappova patří mezi nejvíce aromatické odrůdy, které českých sadech naleznete. Díky řízenému kvašení a citlivé destilaci se její typický charakter výrazně projevil i v destilátu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Hruškovice
Hmotnost: 1 kg
Objem: 0,5l
Obsah alkoholu: 45%
Země původu: Česká republika

Palírnu Radlík jsme založili jako pěstitelskou pálenici v roce 1998 a od roku 2001 máme i koncesi na ovocný lihovar. Byla to však spíše hobby záležitost, neboť na mafiánském trhu přesyceném miliony litrů nezdaněného lihu jsme nechtěli působit.

Teprve po metanolové aféře se vytvořily podmínky pro solidní podnikání. Následně se nám podařilo přikoupit okolní zdevastované stavby a v roce 2018 jsme palírnu významně rozšířili a modernizovali. Tentokrát jsme do tradiční technologie zakomponovali i řadu vlastních inovací, které nám umožňují lépe autorsky ovlivňovat tvorbu produktu.

Na základě dvacetileté zkušenosti jsme navrhli originální destilační aparaturu, která nám plně umožňuje přizpůsobit se charakteru ovoce, vytvářet nejjemnější destiláty a přitom zachovat plnost ovocných vůní a chutí.

Nestačí množství čidel v aparatuře, ale po kapkách ochutnáváme a řídíme destilaci. Každá šarže je následně senzoricky laděna mistrem destilatérem.

Nové destilační zařízení bylo vyrobeno dle našeho originálního návrhu. Srdcem je dvoukotlová aparatura skládající se ze surovinového kotle o objemu 400 litrů a druhého, tj. rektifikačního kotle, na 200 litrů. Zvláštností je, že druhý kotel je opatřen rektifikační nástavbou o třech patrech, ve kterých při jejich uzavření dochází prakticky k opakovanému pálení. Pokud jsou tedy patra otevřená, je destilát pálen dvakrát, pokud všechna uzavřeme, pálíme 5krát. Zařízení umožňuje destilatérovi otevíráním pater měnit v průběhu pálení parametry destilace, a tak citlivě reagovat na charakter destilátu, který se v průběhu pálení mění. Vybrané frakce můžeme navíc upouštět do zásobníku, ze kterého je opět přečerpán do druhého kotle a opakovaně přepálit.

Další inovací je, že v druhém kotli je klasický plynový atmosférický hořák nahrazen infračerveným zářičem, který umožňuje citlivější regulaci ohřevu, a tak lepší oddělení frakcí.

Tento způsob umožňuje vytvořit destilát, který je podstatně jemnější, ale plně si zachovává maximum typického ovocného charakteru.
Druhým destilačním zařízením je menší aparatura, která umožňuje kompletní hlídání teplot páry, vody, destilátu, deflegmace, tlaku, bohatosti aroma a jejich přesné nastavení na LCD dotykové obrazovce, včetně zápisu historie destilace k další analýze. Toto aparatura je vybavena i aroma košem v parním dómu pro maceraci bylinek atd.

Toto zařízení používáme pro některé speciality a průtahové destiláty.